Filmerna som du laddar hem från nätet är oftast utan Svenskt text (undertext). Det finns ett flertal hemsidor med Svenska undertexter, den största är www.undertexter.se som har sveriges bästa utbud av undertexter till både gamla och nya filmer.

Vad är en undertext?

En undertext (subtitle) är en textfil med filändelsen .sub eller .srt som spelas upp tillsammans med filmen precis som utlänska filmer på TV.

Hur använder jag undertexterna?

Om du kollar på dina filmer i Windows Media Player eller PowerDVD så behöver du ett plugin som heter VobSub. Vi rekomenderar dock att du laddar hem klodec1.6 och Nimo50Build8 som stödjer de flesta film formaten och undertexterna. Detta finns att hämta på www.undertexter.se.

Några PC-program som hanterar subtitles utan plugin är: Media Player Classic, ZoomPlayer, Mediespelaren 6.4, BS Player och Crystal Player. På mac rekommenderas MPlayer.

För att få allt att fungera så följer du dessa instruktioner.

1. Ladda ned programmen som du behöver för att se filmen med undertext.
2. Ladda ned undertexten till filmen från undertexter.se.
3. Lägg subtiteln/undertexten i samma mapp som filmen.
4. Döp om filmen och undertexten till Exakt samma namn, förutom filändelsen, tex:

5. Starta filmen och njut!

Funkar det fortfarande inte?

Om du använder något annat program så bör du kanske prova ladda undertexterna manuellt genom att kolla under alternativ/options i programmet. Annars kan du alltid skriva vad problemet är som en kommentar till den här guiden så kommer du troligen få hjälp. Allt du behöver kan du hämta från www.undertexter.se.